Naszym celem jest integracja środowiska artystycznego (w tym rzemiosła regionalnego), naukowego, samorządowego i gospodarczego w zakresie rozpoznania, planowania i strategicznego zarządzania regionalnym dziedzictwem kulturowym i przyrodniczym. Działania obejmują interdyscyplinarne badania naukowe, prace innowacyjne i rozwojowe oraz upowszechnianie i transfer wiedzy. Szukamy dobrej formuły i przyjaznej przestrzeni do działania.
środa, 30 listopada 2016
FRANCJA, staż cz. 20
Jako studentka kierunku Dziedzictwo Kulturowe i Przyrodnicze na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyłam staż we Francji, który został zorganizowany przez Stowarzyszenie Francja-Polska w Indre (Association France-Pologne de l'Indre) przy współpracy UWM. W Châteauroux odbyła się wystawa wszystkich stowarzyszeń działających w tym mieście. Nie zabrakło stoisk promujących kulturę, sztukę i sport. Stowarzyszenie Francja-Polska w Indre promowało polską kulturę i kuchnię.
Anna Wojszel
poniedziałek, 28 listopada 2016
Wykład: Kanał Elbląski - historia i współczesność
w imieniu Dyrektora Centrum, mam przyjemność
zaprosić Państwa na spotkanie ze
SŁAWOMIREM DYLEWSKIM
Prezesem Stowarzyszenia Miłośników Kanału
Elbląskiego NAVICULA,
który wygłosi wykład na temat:
Kanał Elbląski - historia i współczesność
Stowarzyszenia Miłośników Kanału Elbląskiego NAVICULA jest interesariuszem kierunku Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze
Spotkanie odbędzie się w czwartek 1 grudnia 2016
r.
o godzinie 11.30
w Sali Posiedzeń Rady WH, ul. Kurta Obitza 1
Z poważaniem
Małgorzata Liszewska
*
Sławomir Dylewski –
żeglarz z ponad czterdziestoletnim doświadczeniem, jachtowy
sternik
morski, instruktor żeglarstwa, harcmistrz, Kierownik Wyszkolenia
Żeglarskiego Agencji Żeglarskiej i Stanicy Wodnej ZHP w Wenecji.
Uczestnik i organizator
wielu rejsów śródlądowych i morskich.
* Stowarzyszenie Miłośników Kanału Elbląskiego NAVICULA
http://www.navicula.org.pl/
FRANCJA, staż cz. 19
Po spacerze uliczkami miasta Bourges czas na chwilę odpoczynku wśród mojej ukochanej, pachnącej zieleni, która mieszała się z zapachami świeżo parzonej herbaty i kawy, a do tego smak przepysznych ciast...smak Francji niezapomniany. A klimat miejsca? Sami zobaczcie.
Anna Wojszel
niedziela, 27 listopada 2016
FRANCJA, staż cz. 18
Miasto Bourges i ogród Pres-Fichaux (Jardin des Pres-Fichaux). Po zwiedzeniu Katedry św. Szczepana w Bourges czas na spacer po klimatycznych uliczkach tego miasta. Przepiękne, urokliwe kamienice "kłaniają się" mieszkańcom i turystom. Każda ma swój niepowtarzalny styl. Spójrzcie między innymi na ich kolory a także na "przytulające się" do nich drzewa i krzewy. Jakże wspaniała harmonia. Warte uwagi są szyldy reklamowe...przyciągnęły mój wzrok ponieważ są zrobione z wielkim zaangażowaniem i włożonym sercem.
Ogród Pres-Fichaux natomiast to miejsce szczególnie urokliwe dzięki rzeźbom roślinnym wykonanym z grabu, lipy itp. a także rzeźbom i ozdobom w stylu Art Deco.
http://www.ville-bourges.fr/site/jardin-pres-fichaux
Anna Wojszel
środa, 23 listopada 2016
FRANCJA, staż cz. 17
ECOPARC DES CHÉNEVIÈRES. Ekologiczny Park to 22 ha łąk zalewowych przy zbiegu rzek Indre i Ringoire. Na terenie jego znajduje się ogród botaniczny roślin leczniczych, szlak pieszy 4km i ...koniki polskie.
Anna Wolszel
Kozia Farma Złotna
Wimladnczyk znowu najlepszy! Tym razem Kozia Farma Złotna uznana została za najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kraju! Gratulacje!
Nasza farma uznana za najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kraju :)! Niedawno z dużym zaskoczeniem pisaliśmy o pierwszym miejscu w województwie, a właśnie wróciliśmy z targów Natura Food w Łodzi, gdzie odbyło się rozstrzygnięcie krajowego etapu konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne. W mocnej stawce 14 zwycięzców etapów wojewódzkich zwyciężyła nasza farma. Wielka niespodzianka i wielka radość!
Kozia Farma Złotna
Restauracja z Zielonym Piecem po raz drugi wyróżniona przez Gault&Millau Polska
Już po raz drugi dostaliśmy zaproszenie od Gault&Millau na Galę najlepszych Szefów Kuchni w Polsce! To ogromny komplement zarówno dla mnie, jak i dla całego zespołu Zielonego Pieca. Serdecznie dziękujemy niezależnym Inspektorom Gault&Millau Polska! Ogromne podziękowania składam przede wszystkim Wam, naszym Gościom! To dzięki Wam i Waszym opiniom wiemy, że idziemy dobrą drogą, nawet gdy czasami się potkniemy.
Dziękuję bardzo moim wspaniałym Dziewczynom, które tworzą, wraz ze mną, Restaurację z Zielonym Piecem. Jesteście nieocenione! ❤️ Dziękuję również wszystkim tym, którzy nas wspierali i wspierają w naszych działaniach. Za dobre słowo i pomoc - dzięki! Do zobaczenia w Zielonym Piecu!
Alina Janeczek
wtorek, 22 listopada 2016
FRANCJA, staż cz. 16
Anna Wojszel
Subskrybuj:
Posty (Atom)