niedziela, 20 sierpnia 2017

Malowanie na festiwalu dziedzictwa



Festiwal "Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla to jedno z największych wydarzeń regionalnych, które celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Jest to promocja idei poszukiwania wspaniałych, lokalnych smaków wśród mieszkańców i turystów. Na festiwalu nie zabrakło takich smakoszy i artystów jak nasza mała grupa Ania Wojszel, Ania Mikita i Stanisław Czachorowski, którzy na swoim stanowisku zajęli się tym co im wychodzi najlepiej, mianowicie malowaniem i opowiadaniem (kto wie może z tego spotkania powstanie następna wspaniała bajka Ania Mikita).

Tematem naszego spotkania było artystyczne przedstawienie naszej bioróżnorodności malowanej na szkle i porcelanie. Nasze wizje przyrody, owadów, ziół, kwiatów przelaliśmy na większych i mniejszych, szklanych butlach i słoikach, a także na porcelanowych kubeczkach. Powstały również ręcznie malowane loga naszych przyjaciół z Gospodarstwo Agroturystyczne I Ekofarma "Vitalis" w Zastawnie koło Młynar i Ziołowy Dzbanek - Zagroda Edukacyjna w Sąpach koło Młynar.

Nasze stoisko wzbudziło ogromne zainteresowanie nie tylko naszymi artystycznymi działaniami ale także informacjami o naszej grupie Wimlandia i naszego kierunku Dziedzictwo Kulturowe i Przyrodnicze na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Kultura smaków i sztuki ma wiele wspólnego. Bez regionalnych i lokalnych smaków nie powstałyby prace artystyczne o lokalnej bioróżnorodności. Można powiedzieć, że Festiwal "Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla" to wędrówka przez smaki, zapachy, opowieści, sztukę i lokalne pasje.

Anna Wojszel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz