czwartek, 21 kwietnia 2016

Majówka wyczarowana z gliny - też tam będziemy !


Garncarstwo polega na rękodzielniczym wyrobie glinianych naczyń i przedmiotów codziennego użytku, jest to jedno z najstarszych rzemiosł. Formy gliniane toczone na kole garncarskim uznaje się za naczynia dopiero po ich wypale w piecu garncarskim. Wśród najbardziej typowych efektów pracy garncarza należy wymienić przede wszystkim: miski, kubki, garnki, dzbanki, butle na olej i naftę, dwojaki, donice a także kafle piecowe.

Czy obecnie istnieje jeszcze tradycyjne garncarstwo? Czy któreś jego cechy pozostały do dzisiaj? Jak to rzemiosło wygląda współcześnie? Odpowiedzi na te pytania będzie można odnaleźć podczas Jarmarku sztuki nie tylko ludowej. Wyczarowane z gliny. Impreza odbędzie się 1 maja w godz. 10:00-16:00. Towarzyszyć jej będzie kiermaszem rzemiosła, sztuki i regionalnych kulinariów, na którym nie zabraknie wyrobów z dziedziny garncarstwa, ceramiki, wikliniarstwa oraz malarstwa. Odbędą się pokazy: wyrobów ceramicznych, toczenia naczyń na tradycyjnym kole garncarskim i ich wypału w piecu. Będzie można uczestniczyć w warsztatach lepienia z gliny, malowania kafli piecowych, malowania dachówek oraz Hartowanych garnków dawnej garncarki. Dla dzieci zaprezentowany zostanie teatrzyk Zawody naszych dziadków. Odbędzie się również prelekcja o kaflarstwie ludowym oraz wystawa etnograficzna Powstało z gliny. Rzemiosło czy sztuka. Na scenie wystąpią Węgojska Strużka oraz zespół Babsztyl.

To jednak nie koniec majówkowych atrakcji. 2-go maja olsztynecki skansen zaprasza na muzealną kinotekę. To jedyne takie kino z wyjątkowym klimatem w naszym regionie. Dla miłośników filmów przygotowano projekcje o tematyce muzealnej i bajki dla dzieci w wozowni karczmy z Małszewa.

Natomiast 3 maja organizatorzy zapraszają na imprezę Poznaj zwierzęta w skansenie - Skansen mlekiem płynący, która będzie miała charakter edukacyjny. Poznamy rasy bydła hodowane w muzeum oraz rasy mleczne występujące w Polsce, tajniki doju ręcznego krów i kóz oraz dowiemy się jak kiedyś wyrabiano masło, twaróg i inne przetwory. Odbędzie się kiermasz mleczarski, a dodatkową atrakcją będą zawody w dojeniu „sztucznej krowy” na czas. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody. Impreza odbędzie się w godz. 10:00-16:00.

p.s. Szczegóły o naszym udziale już niebawem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz