Ostatnio moim zainteresowaniem cieszy się żywność tradycyjna i regionalna. Ludzkość przez cały czas swojego istnienia będzie zaspokajać przede wszystkim swoje podstawowe potrzeby fizjologiczne (spożywanie jedzenia oraz inne czynności związane z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu), żeby te wyższego rzędu były również zaspokajane. Ludzie coraz częściej poszukują żywności zdrowej, charakteryzującej się dobrym smakiem, zapachem, ładnym wyglądem i brakiem jakichkolwiek konserwantów. Po prostu, każdy chce dbać o swoje zdrowie i dobrze się odżywiać.
Piątego listopada 2014 miałam sposobność uczestnictwa w VIII ogólnopolskiej konferencji piekarsko-cukierniczej nt.: „Cenimy zdrowie- stawiamy na żyto w cukiernictwie i piekarnictwie”. Konferencja ta odbywała się w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. Podczas Konferencji można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat sytuacji uprawy żyta w Polsce, tendencji w uprawie tytułowego gatunku. Jakie wyzwania stawia przyszłość przed branżą rolniczą i piekarską w wykorzystaniu oraz uprawie żyta w ogólnej gospodarce kraju. Specjaliści z szeroko pojętej branży naukowo-popularyzatorskiej tj.: IHAR czy Forum Piekarstwa i Cukiernictwa prezentowali najnowsze informacje dotyczące właściwości fizykochemicznych ziarna żyta oraz w jaki sposób produkować chleb, żeby cieszył się on dużą popularnością, zaś branża piekarska była postrzegana pozytywnie w opinii społeczeństwa. Podczas sesji plenarnej można było się zaznajomić z nowoczesnymi trendami i projektowaniem całego procesu produkcyjnego, tak aby wśród konsumentów produkt cieszył się dużą popularnością. Co mnie mile zaskoczyło, to aktywne działanie samych piekarzy oraz fundacji działającej w kraju - Fundacja na Rzecz Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa, celem promowania nawyków zdrowego żywienia w grupie osób najmłodszych. Zaprezentowany został krótki film na temat „Diety kanapkowej- smacznej i zdrowej”. Są to spotkania z dziećmi w szkołach, podczas których najmłodsi uczą się zasad właściwego odżywiania, sposobu komponowania smakowitych kanapek. Akcja ta cieszy się uznaniem wśród samych rodziców, którzy chętnie zaznajamiają się ze sposobami dobrego i przede wszystkim prostego sposobu odżywiania.
Podczas trwania konferencji można było skosztować wyrobów piekarskich i cukierniczych, wyprodukowanych przez lokalne zakłady i firmy. Spektrum dostępności wyrobów z mąki żytniej było bardzo szerokie. Począwszy od wielu wariantów chlebów żytnich, mieszanych, z dodatkami naturalnymi tj.: ziarna czy owoce, poprzez bułki również wypieczone z mąki żytniej. Skończywszy na produktach ciastkarskich. Wszystko w zasięgu ręki, do degustacji. Przy tym promocja samych producentów i ich produktów. Bardzo miła atmosfera, która udzielała się wszystkim uczestnikom. Dochodziło nawet do takich wesołych momentów, kiedy to uczestnicy konferencji woleli zostać przy części poczęstunkowo-promocyjnej, celem wymiany poglądów na temat spożywanych wyrobów niż uczestniczyć w wykładach.
Na koniec trwania obrad zaplanowane było wręczenie nagród dla uczestników, którzy zgłosili swoje produkty w kategoriach obejmujących produkty piekarskie i ciastkarskie oraz dotyczące ogólnego wyglądu stoiska. Tematyka związana z żywnością tradycyjną i regionalną coraz częściej zostaje prezentowana na forum ogólnokrajowym, co zasługuje na duże uznanie oraz poparcie działań ze strony władz. Żywność taka musi być promowana i ogólnodostępna dla społeczeństwa, w celu prozdrowotnym i dietetycznym. Chleb w naszym jadłospisie to podstawa, która nie musi być nudna.
Natalia Machałek
Naszym celem jest integracja środowiska artystycznego (w tym rzemiosła regionalnego), naukowego, samorządowego i gospodarczego w zakresie rozpoznania, planowania i strategicznego zarządzania regionalnym dziedzictwem kulturowym i przyrodniczym. Działania obejmują interdyscyplinarne badania naukowe, prace innowacyjne i rozwojowe oraz upowszechnianie i transfer wiedzy. Szukamy dobrej formuły i przyjaznej przestrzeni do działania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz