sobota, 26 lipca 2014

Smakowanie kultury... czyli efekty wyjazdów stażowych

(Nigel Lammas i Irene Couzigou sprawdzają jak smakuje chłodnik litewski)
Dziedzictwo kulturowe i przyrodnizce regionu... ma globalny i międzynarodowy charakter. Z myślą o studentach pracownicy wyjeżdżają na staże w poszukiwaniu kontaktów (przecierają szlaki)... by studenci mieli ciekawe miejsca do praktyk i wyjazdów stażowych. Dziedzictwo ma przecież głównie lokalny charakter. I warto tę lokalność europejską poznawać (by rozumieć co przyciąga turystów).

Po pobycie dr Marty Śliwy w Wielkiej Brytanii (stypendium Fundacji Bednarowski Trust w Aberdeen, która pozwala filozofom z Polski korzystać ze zbiorów Aberdeen Library) na wakacyjne odwiedziny Olsztyna zdecydowały się poznane w trakcie stażu osoby. W Aberdeen  dr Śliwa przebywała 6 tygodni. Niesamowitych, pięknych, porywających - jak sama zaznacza i podkreśla - w niezwykle gościnnym i  przyjaznym kraju.

Rozmowom o kulturze, filozofii i europejskim dziedzictwie przy olsztyńskim stole towarzyszy smakowanie kultury i lokalności. Dr Irene Couzigou (Francuzka) -  naukowiec ze School of Law in Aberdeen University in UK,  Nigel Lammas (Anglik) - muzyk folkowy, są przykładem połączenia międzykulturowowści, jakie można spotkać w Szkocji. Szkocji otwartej niesamowicie na wszystkich obcokrajowców. Teraz mają okazję poznać trochę tego, co polskie, tego co regionalne... i są zachwyceni!

St.Cz.

ps. rozmowy i kulinarna wycieczka po olsztyńskiej Starówce ilustrowana była śpiewami i pokazem tańców ludowych, z uzasadnieniem histrycznym i kontekstem kulturowym. Jednego dnia wiele zjeść się nie da, ale przynajmnije można spróbować...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz