piątek, 23 maja 2014

Jak nasi pradziadowie przygotowywali smaczne i zdrowe preparaty ziołowe oraz jak wczoraj i dziś przygotować kosmetyki



Jak zrobić „ziołowego cukierka” lub własny krem do celów kosmetycznych? To pokaże dr Aldona Fenyk oraz dr Anna Źróbek-Sokolnik w czasie pikniku naukowego na olsztyńskiej Starówce w dniu  31 maja 2014 r. Czytaj więcej o programie.

*  *  *  *  *

(Dr Aldona Fenyk w trakcie pokazu na Ncy Biologów)
Człowiek od zarania swojego istnienia poszukiwał w otaczającym go środowisku specyfików poprawiających zdrowie i urodę. Na zasadzie prób i błędów poznawał właściwości spożywanych przez niego roślin. Wielu z naszych przodków przepłaciło te eksperymenty życiem lub zdrowiem. Dzięki ich wytrwałej pracy i poświęceniu znamy dziś właściwości lecznicze i kosmetyczne kilkunastu tysięcy roślin z całego świata.

Pierwsze dowody na stosowanie roślin do celów leczniczych i kosmetycznych pochodzą już sprzed 5 tys. lat. Już wtedy znano właściwości prozdrowotne kilku tysięcy roślin. Wielkimi prekursorami w rozwoju ziołolecznictwa byli mieszkańcy Azji, głównie Chińczycy i Hindusi, których sposoby leczenia i pielęgnacji ciała niezmieniane przez tysiąclecia nie straciły nic na aktualności. Leki ziołowe naturalnej medycyny chińskiej uznawane są za najbezpieczniejsze na świecie. Jeszcze do niedawna nasze babcie serwowały nam naturalne specyfiki na przeziębienie, ból brzucha czy niestrawność.
W zabieganym współczesnym świecie idziemy do apteki i kupujemy jakieś pastylki na przeziębienie, ból gardła lub modne ostatnio suplementy diety. Często bywa tak, że syntetyczne leki na katar i przeziębienie pomogą, a podrażnią wątrobę i żołądek. Może warto powrócić do babcinych sposobów na dolegliwości zdrowotne, które pomogą i jednocześnie nie zaszkodzą. Poświęćmy trochę czasu na rodzinne przygotowanie soku z malin na zimowe chłody – wyjdzie nam to na zdrowie i zacieśni więzi rodzinne.

Czy kupując kosmetyki zastanawiacie się jak one powstają i czy można je zrobić w domu? Jak z tych wszystkich roślin, wymienionych w składzie na odwrocie opakowania, powstaje substancja o kremowej konsystencji? Jeśli masz ochotę zobaczyć jak nasi pradziadowie przygotowywali smaczne i zdrowe preparaty ziołowe oraz jak wczoraj i dziś przygotować kosmetyki zapraszamy na nasze stoisko.

Aldona Fenyk 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz