(dr Małgorzata Dmitryjuk) |
Już jako mała dziewczynka chciałam zostać nauczycielką, dlatego kontakt ze studentami przynosi mi wiele radości. Poza pracą uwielbiam biochemię eksperymentalną w kuchni, po prostu kocham gotować dla mojej Rodzinki. Na kierunku dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze poprowadze zajęcia z przedmiotu Ekologia biochemiczna.
Opis przedmiotu Ekologia biochemiczna
Ekologia biochemiczna to przedmiot, na którym Studenci mogą zapoznać się z wyjaśnieniem mechanizmów wzajemnych oddziaływań organizmów żywych z otaczającym je środowiskiem i miedzy innymi: - 1. poznać adaptacje roślin do zanieczyszczonego środowiska glebowego i warunków klimatycznych, wpływ naturalnych toksyn roślinnych na zwierzęta roślinożerne oraz biochemiczne podstawy odporności roślin na choroby;
- 2. dowiedzieć się, czy i w jaki sposób rośliny mogą oddziaływać na siebie, jakie koszty ponoszą rośliny na obronę chemiczną, jakie są sposoby przywabiania zwierząt przez rośliny oraz czy występują hormonalne oddziaływania pomiędzy roślinami a zwierzętami?
- 3. poznać biochemię zapylania roślin - rolę nektaru i pyłku oraz barwy i zapachu kwiatów w procesie zapylania;
- 4. dowiedzieć się, jakie są preferencje żywieniowe owadów? - poznać biochemiczne podstawy wyboru roślin przez owady - związki wtórnego metabolizmu jako czynniki wabiące i substancje odstraszające;
- 5. poznać preferencje żywieniowe kręgowców, np. jak dochodzi do wyboru pokarmu pochodzenia roślinnego i jakie substancje decydują o smaku?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz